Unite Nivo Slider

SPRAWOZDANIE Z PIERWSZEGO POSIEDZENIA
DUSZPASTERSKIEJ RADY PARAFIALNEJ
26.09.2017r.

Pierwsze posiedzenie wybranej przed wakacjami Rady Parafialnej odbyło się we wtorek 26.09.2017 roku o godzinie 19:00 na probostwie. Obecnych było 19 z 23 członków Rady. Spotkanie rozpoczęło się od modlitwy oraz zaprzysiężenia wszystkich członków.

Głównym i najważniejszym punktem pierwszego posiedzenia był wybór Zarządu Rady Parafialnej. Ustawowo według przepisów obowiązujących w archidiecezji katowickiej przewodniczącym Rady jest proboszcz parafii, w naszym przypadku ks. Krzysztof Kasza.

Pierwsze głosowanie miało na celu wybór I Zastępcy Przewodniczącego (zw. Przewodniczącym) oraz II Zastępcy Przewodniczącego (zw. Wiceprzewodniczącym). Członkowie Rady Parafialnej zgłosili do wyborów czterech kandydatów, którymi byli: pani Agnieszka Gołąbek, pan Adam Kafka, pan Marcin Palka oraz pan Piotr Urbanowicz. Wszystkie głosy w liczbie 19 były ważnie oddane. I Zastępcą Przewodniczącego wybrany został pan Adam Kafka uzyskując 9 głosów, a II Zastępcą Przewodniczącego pani Agnieszka Gołąbek, która otrzymała 5 głosów.

Kolejnym elementem wyborów było zgłoszenie kandydatów na sekretarza Rady Parafialnej. Jedyną zgłoszoną osobą była pani Elżbieta Kafka. Na kandydatkę zostało oddanych 18 głosów. Nowym sekretarzem została zatem pani Elżbieta Kafka.

W ostatniej części wyborów Rada wybierała skarbnika. Zgłoszone zostały dwie kandydatury: pani Teresa Wesoły oraz pani Sylwia Demitraszek. Radni oddali 19 ważnych głosów. Skarbnikiem Rady została pani Sylwia Demitraszek, która otrzymała 12 głosów.

Po zakończeniu wyborów Ks. Proboszcz poruszył bieżące kwestie życia duszpasterskiego i gospodarczego parafii. Dużo czasu poświęcono cmentarzom naszej parafii. W ostatnim czasie mur Starego Cmentarza w okolicach Urzędu Skarbowego rozpadł się, co wymagało szybkiej interwencji i naprawy. Koszt gruntownego remontu starego muru jest przekraczający możliwości parafii. Na Nowym Cmentarzu wielkim problemem są ilości wyrzucanych śmieci, często także w niedozwolonych miejscach. Średni koszt miesięcznego wywozu śmieci to kilkanaście tysięcy złotych. Pieniądze, które można by wykorzystać na wiele pożyteczniejszych rzeczy są przeznaczane na wywóz śmieci. Śmieci znajdujące się w cmentarnych koszach to nie tylko odpadki cmentarne, ale również śmieci osób sprzedających przy cmentarzu, a często także domowe odpadki osób mieszkających w okolicy cmentarza.

Naglącą potrzebą jest budowa domu parafialnego, gdzie będą w godnych warunkach mogły się spotykać parafialne grupy, która została zlecona przez biskupa katowickiego w czasie ostatniej wizytacji. Przy okazji budowy domu parafialnego zostaną urządzone toalety, z których podczas nabożeństw będą mogli korzystać parafianie.

Pierwsze spotkanie Rady Parafialnej zakończyło się o godzinie 21:00 odśpiewaniem Apelu Jasnogórskiego, wspólną modlitwą i błogosławieństwem udzielonym przez Ks. Proboszcza.

Elżbieta Kafka,
sekretarz